Houtstapelbouw & paal- en balkwoningen

Houtstapelbouw

Houtstapelbouw woningen worden gebouwd  in massief of verlijmde ronde, rechthoekige of gelamineerde logs. Al deze vormen kunnen in verschillende maten geprofileerd worden. Tevens bestaat er de mogelijkheid om uw woning tot en met de verdiepingsvloer in houtstapelbouw te bouwen waarna verder gebouwd wordt in houtskeletbouw. Dit wordt veelal geadviseerd omdat de zakking van het huis dan meer regelmatig is vanwege de stijve houtskeletconstructie. Meestal worden de buitenwanden aan de binnenkant geïsoleerd en vervolgens afgetimmerd met een houten beplanking en/of gipsplaten. Recreatie-woningen worden veelal enkelwandig (zonder voorzetwand) opgebouwd.

Een greep uit onze houtstapelbouwwoningen

Morvan, Frankrijk

Spanje

Steenwijkerwold

Zwaanshoek

Essen, Belgie

Haps

Techniek en houtsoorten

Horizontale logs constructie is één van de oudste bouwmethoden die gebruikt worden in de noordelijke landen zoals Finland, Noorwegen en de Baltische staten. De logs kunnen handmatig gemaakt worden maar ook machinaal. Om een loghouse te ontwerpen moet je kennis hebben van deze bouwmethode. Je moet bijvoorbeeld weten dat binnen 2 jaar na de bouw van het huis de logs drogen en daardoor gestaag zakken. Dit kan ongeveer 5% zijn van de totale hoogte van de logs. Dit is afhankelijk van het soort hout en het profiel (rechthoekig of rond en in welke doorsnede). Dit zijn belangrijke gegevens met betrekking tot de eerste fase van het huis waarin gekeken wordt hoe de deuren en ramen geplaatst moeten worden. Om te weten waar u de logs wil verbergen middels decoratieplanken of juist wil laten zien is erg belangrijk voor het interieurdesign van een log house.

Maten en mogelijkheden

Ronde logs kunnen worden geleverd met 14 en 23 cm doorsnede. Ronde logs hebben als kenmerk dat ze scheuren. Dit komt omdat de stam langzaam droogt en daardoor de spanningen niet kwijt kan, hierdoor ontstaat dus scheurvorming. Dit is een natuurlijk verschijnsel wat bij deze bouw past.

Menu